נומופוביה – הכירו את הפחד לעזוב את הסמארטפון

נומופוביה - הכירו את הפחד לעזוב את הסמארטפון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נומופוביה - הכירו את הפחד לעזוב את הסמארטפון

מאת: מערכת האתר, 17/12/2020

נומופוביה (Nomophobia) – קיצור של "No Mobile-Phone Phobia", הוא מונח המתאר פחד הולך וגובר בעולם של ימינו – הפחדנומופוביה - הכירו את הפחד לעזוב את הסמארטפון מלהיות ללא גישה למכשיר הנייד, קרי – הסמארטפון, או ללא זמינות בטלפון הנייד. מדובר בפוביה שנמצאת במגמת עלייה בקרב בני נוער וצעירים ברחבי העולם, בשנים האחרונות. ממה נובעת נומופוביה – הפחד המצמית מפרידה מן הסמארטפון האהוב, ובאילו כלים ניתן להתגבר עליה? כל התשובות בשורות הבאות.

מה ההגדרה של נומופוביה?

אף שבימים אלו, המגיפה שמעסיקה את כל מדינות העולם היא נגיף הקורונה, לא נגזים אם נאמר כי המגיפה האמיתית של המאה העשרים ואחת היא למעשה הנומופוביה. את המונח הייחודי הזה טבע משרד הדואר הבריטי במסגרת מחקר שערך בשנת 2008. במסגרת המחקר נבחנו החרדות מהן סובלים משתמשי טלפונים ניידים. המחקר מצא כי כמעט 53 אחוז ממשתמשי הטלפונים הניידים בבריטניה נוטים להיות חרדים כאשר הם מאבדים את הסמארטפון שלהם, כשנגמרת להם הסוללה, או כשאין להם קליטה סלולרית ו / או גישה לאינטרנט מהמכשיר הנייד. במחקר נדגמו 2,163 אנשים ונמצא כי כ-58% מהגברים ו-47% מהנשים שנבדקו סבלו מנומופוביה, וכי 9% נוספים חשו לחוצים כשהטלפון הנייד שלהם היה כבוי.

חמישים וחמישה אחוז מן הנשאלים ציינו את הצורך להיות זמינים לחברים או בני משפחה בתור הגורם העיקרי לכך שהם חווים חרדה כאשר אין להם אפשרות להשתמש בטלפונים הניידים שלהם. רמות הלחץ שנמדדו בקרב הנבדקים שסבלו מנומופוביה היו זהות ברמתן ללחץ ביום החתונה או לפני טיפול שיניים. די מלחיץ, לא? אף שהמחקר בנושא נומופוביה נערך בבריטניה לפני למעלה מעשור, נראה בהחלט כי תוצאותיו עדיין רלוונטיות בהחלט גם לאוכלוסיית ישראל בשנת 2020.

ממה נובע הפחד לעזוב את הטלפון החכם?

נומופוביה נחשבת לפוביה מודרנית. במילים אחרות, קרוב לוודאי שהיא נובעת מתלות מוגברת בטכנולוגיה ובדאגה לגבי מה שעלול לקרות אם פתאום לא תהיה לנו גישה למידע הדרוש לנו.

מחקרים נוספים שנערכו בנושא נומופוביה, הצביעו על כך שהיא מופיעה בתדירות גבוהה יותר בקרב בני נוער וצעירים. אף שעדיין לא ניתן להצביע על סיבה ספציפית לנומופוביה, זוהו מספר גורמי מפתח שעשויים לתרום להתפתחותה: פחד מבידוד חברתי עשוי, באופן מובן, לשחק חלק בהתפתחות הנומופוביה. אם הסמארטפון שלך משמש ככלי העיקרי שלך ליצירת קשר עם האנשים היקרים לך, סביר להניח שתחוש די בודד בלעדיו. הרצון של אדם להימנע מתחושת הבדידות הזו בהחלט יכול לגרום לו לרצות לשמור על הסמארטפון שלו בהישג ידו באופן תמידי.

סיבה אפשרית נוספת להתפתחות נומופוביה, עשויה להיות הפחד שלא נהיה זמינים למי שינסה "להשיג אותנו". כולנו שומרים על הטלפונים שלנו קרוב אלינו כשאנו מצפים לקבל הודעה או שיחת טלפון חשובה. זה יכול להפוך להרגל שקשה להיגמל ממנו.
בנוסף, אף שפוביות לא תמיד מתפתחות כתגובה לחוויה שלילית, לעתים נומופוביה נוצרת בעקבות חוויה כזו. לדוגמא, אם אובדן הטלפון שלך בעבר גרם לך מצוקה או הוביל לבעיות משמעותיות, אתה עלול לחוש חרד מפני האפשרות שזה יקרה לך שוב.
כמובן, הסיכון של אדם לפתח נומופוביה גדל במידה ויש לו בן משפחה קרוב הסובל מפוביה או כל סוג אחר של חרדה. חשיפה קבועה למתחים ולחצים בחיים, באופן כללי, ידועה כגורם שעשוי להגדיל את הסיכון לפתח הפרעות חרדה ופוביות מסוגים שונים.

איך מתמודדים עם נומופוביה?

אף שנומופוביה עדיין אינה מסווגת באופן רשמי כהפרעה נפשית, מדובר בבעיה שכיחה ביותר בקרב בני נוער וצעירים כיום, שגם אוכלוסיה מבוגרת יותר חווה את תסמיניה. למעשה, כל אדם המשתמש בסמארטפון שלו באופן קבוע, עלול לחוות פאניקה קלה ורגעית כשהוא מאבד את הנייד שלו או מגלה שנגמרה לו הסוללה. אולם כאשר החרדה מפני עזיבת הסמארטפון הופכת למשהו שטורד את מנוחתו של אדם ברמה שלא מאפשרת לו להתמקד בשגרת יומו, יש לשקול לפנות לקבלת סיוע של איש מקצוע מתחום בריאות הנפש. החדשות המעודדות הן כי נומופוביה בהחלט יכולה להשתפר בעזרת טיפול הולם וכמה שינויים באורח החיים.

צפו בסרטון הקצר הממחיש מהי נומופוביה >>

אולי יעניין אותך גם:

הנזק שעלול להיגרם לילדים בגלל סמארטפונים

הדרכת הורים למתבגרים: עשה ואל תעשה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

המרכז להתפתחות הילד

אתר המרכז להתפתחות הילד הוקם במטרה  להעניק לכם הגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לנושא- התפתחות הילד בגילאים השונים ועד לבגרותו.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן