תסמונת אירלן מתבטאת ברגישות לאור ומתח חזותי. זוהי הפרעת עיבוד תפיסתי, אך אינה נחשבת לבעיה אופטית, אלא לבעיה של יכולת המוח לעבד מידע חזותי. בעיה זו נוטה לעבור בתורשה ועד לאחרונה לא זוהתה באמצעות בדיקות למידה או בדיקות רפואיות סטנדרטיות אחרות.
כל אדם חווה את התסמונת באופן שונה, אך בדרך כלל כשהיא מופיעה, היא עשויה להשפיע על תחומי החיים הכוללים ביצועים בלימודים ובעבודה; התנהגות; תשומת לב; יכולת לשבת בשקט; וריכוז.
כמו הפרעות קשב וריכוז, אך בצורה שונה
הפרעות קשב והיפראקטיביות הן בעיות ההתנהגות השכיחות ביותר בקרב ילדים. התסמין העיקרי הוא רמת פעילות גבוהה באופן עקבי או קשיי ריכוז והשלמת משימות.
ילדים ומבוגרים הסובלים מהפרעות אלו מקבלים בדרך כלל טיפולים תרופתיים כגון ריטלין כדי למתן את התנהגותם, בעוד שילדים ומבוגרים המאובחנים עם תסמונת אירלן מוצאים בדרך כלל את ההקלה במצבם באמצעות הרכבת משקפיים מיוחדות. מרבית התסמינים הבאים משותפים להפרעות קשב ולתסמונת אירלן:
- חוסר יכולת להתרכז
- חוסר תשומת לב
- חוסר יכולת להפגין כישורים חברתיים
- חוסר שליטה עצמית
- בעיות באיות ובקריאה
- כאבי ראש
- כעס ותסכול
תסמונת אירלן עשויה להתקיים עם הפרעות קשב וריכוז, ויכולה להיות אף הגורם הבלעדי לקשיים מהם סובלים ילדים. אם הרגישות לאור אינה מאובחנת ונבדקת על ידי מומחה או מאבחן הבקיא בהבדלים בין הפרעות קשב לבין תסמונת זו, חלק מהאנשים הסובלים ממנה, מתויגים בטעות כסובלים מבעלי הפרעות קשב וריכוז, כאשר למעשה המצב היחיד ממנו הם סובלים הוא תסמונת אירלן.
למרבה המזל, תסמונת זו ניתנת לטיפול בצורה קלה בהרבה מהטיפולים הרגילים להפרעות קשב, ואינה כרוכה בהתערבות רפואית או בתופעות לוואי אפשריות. מחקרים מוכיחים כי כמחצית מהאנשים שאובחנו עם הפרעות קשב וריכוז סובלים אף מעיוותים תפיסתיים חזותיים הקשורים לתסמונת אירלן.
אלו הן בעיות המחמירות בתנאי תאורה מסוימים כגון ניאון, ומשפיעה במיוחד על יכולת קריאה וכתיבה. כשהתסמונת מאובחנת על ידי מטפל מוסמך ומנוסה והמטופל מקבל את המשקפיים הכהות המיוחדות, רוב התסמינים וביטויי ההתנהגויות נעלמים.
היכולת לקבוע את האבחון המדויק
רק בגלל שילד נראה לא קשוב, מתרוצץ, מבצע טעויות רשלניות, חולם בהקיץ או נראה חסר מוטיבציה, אין בהכרח פירוש הדבר שהוא סובל מהפרעות קשב וריכוז. לעיתים התשובה פשוטה בהרבה ויתכן מאוד שמדובר בתסמונת אירלן.
כך שאין צורך לדרוש מהילד להקדיש יותר תשומת לב למטלותיו או להמשיך ולהשתדל, שכן זה לא יעזור, ורק יגרום לו לחוש שהוא מטומטם, טיפש או רע. משקפי אירלן מבטלים את תסמיני בעיות הקשב, או שבמקרים חמורים יותר המטופלים יכולים להמשיך לצרוך תרופות, אך במינונים מופחתים בהרבה, כדי לשמור על מיקוד וקשב.
קביעת הטיפול המתאים
מומלץ להתחיל את הטיפול עם משקפי אירלן, במקרים הבאים:
קשיי קשב וריכוז – כשהילד חווה קשיים במהלך פעולות כגון קריאה, הכנת שיעורי בית או כל מה שקשור ללימודים.
הסחת דעת – כשהתסמינים הם הסחת דעת בקלות במהלך קריאה או כתיבה.
השלמת מטלות – כשקיים קושי להמשיך משימת קריאה, או להשלים כתיבת עבודה.
בעיות מוטיבציה – כשקיים קושי בהתחלת משימות והשלמת מטלות הקשורות ללימודים.
חלומות בהקיץ – במיוחד במהלך השיעורים.
בעיות התמקדות – כשהילד סובל מבעיות מיקוד במיוחד כשהוא עובד תחת אורות בוהקים או אורות ניאון.
המקרים המצדיקים טיפולים תרופתיים תחילה כוללים תסמינים כגון אימפולסיביות, הסחת דעת וקושי בהשלמת משימות במהלך פעילויות מהנות, כולל משחקים, צפייה בטלוויזיה או ישיבה ליד שולחן האוכל.
יש להבין כי לא תמיד תרופות הן התשובה הנכונה, ולעיתים שינויי צבע, כמו שניתן לקבל עם משקפי אירלן, מבצעים את ההבדל.