מה זה רכיבה טיפולית?
רכיבה טיפולית היא ענף שנולד מתוך הטכניקות של טיפול באמצעות בעלי חיים, ענף ספציפי בו הטיפול נעשה באמצעות מגע ורכיבה על סוסים.
הרעיון העומד מאחורי טיפול באמצעות בעלי חיים בכלל, ועם סוסים בפרט, הוא שהטיפול, העיסוק וההתמודדות עם בעלי חיים מאפשרים מגוון של חוויות חושיות, רגשיות, תנועתיות, קוגניטיביות, חברתיות ועוד, בתוך מסגרת בטוחה ותומכת.
הסוס הוא בעל חיים ידידותי בסך הכל. הוא לומד להכיר את בעליו, ניתן לאלף אותו לגרום לו לעשות דברים, והוא זקוק לטיפול מסור. כל אלה מאפשרים מגוון התנסויות של הילד בזמן הטיפול.
היתרונות בקשר ילד-סוס כוללים תרגום של חיבה, עידוד סוציאליזציה ושיחה, קידום דימוי עצמי, חברות ומתן חום. מחקרים שנעשו בנושא מצאו בין היתר שפסיכותרפיה מונחית סוסים (רכיבה טיפולית) מספקת תחושת רווחה ושיפור באיכות החיים של ילדים עם אתגרי בריאות נפשית.
מה עושים ברכיבה טיפולית?
שיעורי רכיבה טיפולית כוללים גם רכיבה על הסוס, וגם התנסות בכל עבודות האורווה והטיפול בסוס – החל בהאכלה וכלה בניקיון.
כל זה נעשה בליווי צמוד של המדריך (בדרך כלל השיעורים ניתנים באופן פרטני או בזוגות), שהינו בעל הכשרה טיפולית (וגם ידע בטיפול בסוסים).
המדריך מלמד את המטופלים כיצד ליצור קשר עם הסוס, כיצד לעלות עליו ולרכב, כיצד לטפל בו, וכיצד לגרום לו לבצע תרגילים שונים.
תוך כדי כך, מתאפשרות למטופל החוויות הטיפוליות – התנסויות סנסו-מוטוריות (שליטה בכוח המופעל על הסוס, מגע במרקמים שונים – פרווה, אוכף, מושכות, קש וחול, עליה על הסוס והקפיצות בדהירה ועוד), התנסויות בתקשורת (עם הסוס, עם המדריך, ועם רוכבים אחרים), התנסויות רגשיות (התמודדות עם פחד, עם הצלחה, עם כשלון ועוד).
באמצעות חוויות אלה ובתיווך המדריך מעבדים הילדים את החוויות לצורך התפתחות רגשית, קוגניטיבית, פיזית- מוטורית ועוד.
למי מתאימה רכיבה טיפולית?
רכיבה טיפולית מתאימה לילדים ומתבגרים (וגם מבוגרים) הסובלים מקשת רחבה של בעיות התפתחותיות, מוטוריות ורגשיות.
ניתן להתחיל לרכב החל מגיל 3-4 (בדרך כלל על סוסי פוני). במרכזים גדולים ישנם מתנדבים שמוליכים את הסוסים עבור הילדים הצעירים.
טיפול ברכיבה מתאים לילדים הסובלים מלקויי התפתחות גופנית כגון שיתוק מוחין, הפרעות בשיווי המשקל, חוסר ויסות של טונוס שריר, חולשת שרירים, עיכוב בהתפתחות המוטורית ועוד.
בנוסף, ילדים הסובלים מהפרעות רגשיות כגון חוסר בטחון עצמי, קשיי תקשורת (גם אוטיסטים), הפרעות קשב וריכוז, הפרעות התנהגות ועוד.
כיצד עוזרת הרכיבה הטיפולית?
הרכיבה עצמה, והתרגילים הנעשים על גב הסוס משפרים את השליטה בשרירים, את היציבה ואת שיווי המשקל והקורדינציה.
בנוסף, הילד חווה חוויה של שליטה כשהוא גורם לסוס לעשות כרצונו, כשהוא אחראי על האכלה ועל ניקיון, וכשהוא מסייע בפעולות של "גדולים".
את המיומנויות שהוא לומד תוך כדי רכיבה, הוא יכול ליישם אחר כך בפעולות אחרות במהלך חייו. ילדים שסובלים מבעיות התפתחותיות עשויים להגיע להישגים מרשימים ביותר בעזרת רכיבה טיפולית, מבלי שישימו בכלל לב לכך שהם נמצאים בטיפול.
ההנאה הגדולה שמסיבה הרכיבה על הסוסים היא יתרון נוסף בטיפול, שלעיתים מהווה עוד טיפול לילד שבע טיפולים קונבנציונאליים יותר, באווירה שונה מהטבע והחופש המאפיין את חוות הסוסים.
רכיבה טיפולית דרך קופות החולים
קופות החולים בישראל מסבסדות את טיפולים משלימים באמצעות רכיבה על סוסים, בהתאם לגיל הילד/ה והמלצות מרופאי הילדים. לרוב תתבקשו להביא הפנייה מרופא הילדים ולעיתים גם חוות דעת של נוירולוג ילדים או פסיכיאטר ילדים או רופא מומחה בהתפתחות הילד. מעבר לקופות החולים, ישנם ביטוחי בריאות פרטיים המאפשרים לכם לקבל החזר חלקי של הטיפולים בהתאם לתנאי הפוליסה. מומלץ לבדוק מול סוכן או חברת הביטוח שלכם. בהתאם לקופת החולים אליה משתייכים הילדים, יש לבדוק ישירות מול הקופה:
- רכיבה טיפולית דרך קופת חולים כללית – התקשרו 2700* או בידקו זכאות באתר הקופה
- רכיבה טיפולית דרך קופת חולים מכבי – התקשרו 3555* או בידקו זכאות באתר הקופה
- רכיבה טיפולית דרך קופת חולים מאוחדת – התקשרו 3833* או בידקו זכאות באתר הקופה
- רכיבה טיפולית דרך קופת חולים לאומית – התקשרו 507* או בידקו זכאות באתר הקופה