תהליך בחירת צעצועים לתינוקות יכול לבלבל בשל אוסף הגירויים ועושר הצבעים שלהם. מגוון המשחקים המוגש לצרכן מעודד אותו לרכוש משחקים התפתחותיים, כגון משחק השחלת טבעות אשר לטענת היצרנים מסייע להתפתחות הרגשית של התינוק. אך כל אימא ליותר משני ילדים תעיד כי אינה מבינה את הקשר בין התפתחות רגשית לבין יכולת השחלת צעצועים.
לרוב התינוקות של היום יש חדר מלא בצעצועים. אך יש להבחין בין הצורך של המבוגרים להעניק לתינוק צעצוע שנועד באמת לשעשע אותו, לבין הענקת צעצוע אשר משרת את האינטרסים של ההורים בלבד.
לעיתים קרובות, ההורים, כמו גם הסביבה של התינוק, בוחרים צעצועים על פי הצורך האישי שלהם, הקשור לעברם או לצורך שלהם בפיצוי, מבלי לתת את הדעת על הצורך של התינוק.
תינוקות אינם צרכנים
צרכי התינוקות, כשזה מגיע למשחקים וצעצועים, הם פשוטים ביותר. לתינוקות לא אכפת מה אומרים המומחים בנוגע ליעדי ההתפתחות "ההכרחיים" שלהם. הם מבקשים בעיקר להתבדר, ולעיתים קרובות, דווקא הצעצועים הפשוטים, הם אלו שעונים במדויק על הגדרות צרכי התינוק.
כדורים – הם עשויים מחומרים שונים, מגיעים בגדלים שונים, מכילים לרוב רעשנים פנימיים ומסייעים לתינוק לפתח את האחיזה.
"רותי סמרטוטי" – בובת בד נעימה זו מרגיעה את התינוק ומנעימה את מנוחתו. וכן. היא מתאימה לבנים ובנות.
ספרים עם דמויות קופצות – אלו מעודדים, בגילאי שבעה חודשים, את יכולת קביעת האובייקט ומשפרים את המוטוריקה העדינה.
משחקים לתינוקות בוגרים
כשהתינוק מתפתח מעט ומתחיל לזחול או ללכת, האובייקטים האמיתיים סביבו מעניינים אותו יותר מצעצועים. הוא מתעניין בכפיות, בקבוקים, כפות, כוסות, קופסאות ואריזות, שלט הטלוויזיה, מפתחות, סירים, עכבר מחשב, עטים ועפרונות ועוד. גם בגילאים אלו אין צורך להשקיע בצעצועים "התפתחותיים" אלא לבחור את הצעצועים הפשוטים יותר.
מכונית צעצוע – מדגם איכותי, מתאימה למשחק בגילאי תשעה חודשים.
משחק השחלה. מתאים לתינוקות בגילאי תשעה חודשים ומעלה. הטבעות והמוטות מגיעים בגדלים שונים, אך אפשר גם להכין אותם לבד מהחומרים הקיימים בבית ואשר בהם מגלה התינוק התעניינות.
לגו – משחק לגו פשוט המורכב מחלקים גדולים יחסית להרכבה או הנחה בגדלים שונים, מתאים לתינוקות בגיל שנה.
בימבה – משחק זה מתאים לגילאי שנה וחצי עד שנתיים. כשהתינוק כבר הולך באופן עצמאי. לפני גילאים אלו הבימבה פוגעת ביציבת התינוק.
ארגז חול – מומלץ להורים להימנע מ"חרדות יתר" לגבי חיידקים, ולהניח לתינוק לשחק בחול. פעילות זו מפתחת אותו מבחינה שכלית כמו גם מבחינה חושית.
באמצעות המשחק, הוא מפתח היכרות עם מרקמים, מתנסה בפיסול, מתרגל שימוש בכף ודלי, מבין את האפשרויות הגלומות ליצירה בחול רטוב עם מים לעומת חול יבש, וכן הלאה. פעילות זו מתאימה לטווח רחב של גילאים (כולל מבוגרים שמעמידים פנים שהם משחקים בחול "בשביל התינוק").
פאזל עץ – מתאים לגילאי שנה וחצי. כאשר מפעילים משחק זה תוך ישיבה על השטיח, התינוק מפתח תנועות גב טובות יותר בהשוואה לישיבה על כיסא עם משענת.
כך או אחרת, וללא קשר לבחירת הצעצוע לתינוק, יש לזכור את העקרונות לפיהם הצעצועים מיועדים לשעשוע של התינוק, בטיחותו, ופיתוח יכולת הלמידה שלו. אך בראש ובראשונה יש להבין כי תינוק צריך ליהנות מהחיים.
ראו גם:
התפתחות מוטריקה גסה