ילדים שנוחרים באופן עקבי וחזק אובחנו באמצעות מחקר ראשוני מסוגו, גם עם התנהגויות בעייתיות, כגון היפראקטיביות, דיכאון ובעיות ריכוז. יש להתייעץ עם רופא אם הנחירות נמשכות תקופה ארוכה, או אם הילד נאבק על נשימת במהלך השינה.
נשימה מאומצת במהלך השינה עלולה להשפיע על לחץ הדם ולגרום לעומס על הלב. במצב זה, גם אם הילד ישן לכאורה את כמות השעות המומלצת, השינה אינה איכותית וכתוצאה מכך הוא עלול לסבול מחוסר שקט, בעיות ריכוז, בעיות התנהגויות, לקויי למידה, רוגז ותסכול. לכן, במצבים בהם נראה כי הילד עייף מאוד במהלך היום וסובל מבעיות ריכוז בלימודים, או כל שינוי התנהגותי אחר, מצריך המצב טיפול רפואי.
==> סובל מנחירות או מדום שינה? יש לנו פתרון מעולה עבורך – לחץ כאן!
גורמים לנחירות אצל ילדים
ילד עלול לנחור אם הוא מקורר או כשאפו סתום. הגורם הוא הצטננות שמקטינה את דרכי הנשימה. גורם נוסף הוא שקדים גדולים הגורמים לנטייה לנחירות.
אם הבעיה נמשכת זמן רב, במיוחד אם הילד נושם דרך הפה או נראה כמשתנקף נחנק או נאבק על נשימתו, עשוי המצב להצביע על סימן לדום נשימה בשינה, המכונה אף דום נשימה חסימתית בשינה.
מצב זה מתרחש כאשר הילד חדל מלנשום במהלך הנשימה, ומקורו לעיתים קרובות בפוליפים או שקדים מוגדלים. גורמים נוספים הם השמנת יתר ושינויים במבנה עצמות הפנים. בעוד שתופעה זו נפוצה יותר בקרב מבוגרים, היא מתחילה להיות בעיה בקרב ילדים בגיל ההתבגרות וגורמת להפרעת נשימה חסימתית.
תסמינים – מלבד צליל הנחירות, ניתן לאתר סימנים של קושי בנשימה דרך הפה, וכל מצב בו הילד מתנשף או נאבק על נשימתו.
בדיקות שינה לילדים
הרופא עשוי להמליץ על שימוש באוקסימטר, כלי המודד את רמות החמצן של הילד במהלך הלילה כדי לקבוע האם ומתי מתרחשים התקפי הפסקת הנשימה.
בנוסף, יתכן שיהיה צורך לעבור בדיקות מחקר שינה, הכרוכות בלינה בבית החולים, עם ההורים, כדי שניתן יהיה לעקוב אחר פעילות הנשימה, קצב הלב, רמת החמצן, תפקוד המוח, העיניים והשרירים.
באמצעות הבדיקות ניתן לאבחן נתונים רלוונטיים שונים הקשורים להפרעות שינה. במהלך הבדיקה מתבצע רישום חלקי של גלי המוח, המצביעים על איכות השינה של הילד, ואפיון שלבי השינה השונים. ניתן אף לקבוע אם בוצעו התעוררויות במהלך השינה, באיזה אופן, באיזו כמות ולמשך כמה זמן. הילד עצמו אינו מרגיש בהתעוררויות אלו, אך במצב בו נרשם מספר רב של התעוררויות, הילד סובל מהפרעות משמעותיות באיכות השינה.
בדיקה נוספת היא תנועות הרגליים מתוך שינה, רישום הדופק, תנועת נשימת הבטן והחזה, פעילות שרירי הסנטר וזרימת האוויר דרך הפה והאף. הצוות הטכני מודד גם את ריכוזי החמצן ודו תחמוצת הפחמן בדם. מהלך השינה מצולם בווידיאו, על מנת שניתן יהיה לאבחן ממקור ראשון את תנועות הילד בשינה, רמת הנחירות ואירועי הפרעות שינה אחרות.
טיפול בבעיה
בדרך כלל נחשבות נחירות ליותר מטרד מאשר סכנה. מומלץ לעודד את הילד לישון על הצד ולא על הגב, כדי לחוות שיפור מסוים. אם הנחירות קשורות לדום בנשימה שנגרם על ידי פוליפים או שקדים מוגדלים, הרופא יפנה את הילד למנתח על מנת להסירם בניתוח. אם המצב קשור להשמנת יתר, הרופא ימליץ על תכנית ירידה במשקל ופעילות גופנית.