ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז (ADHD)) מאובחנים לראשונה בדרך כלל בכיתה א', כשהם מתחילים להתמודד באופן משמעותי יותר עם נושאים כגון ריכוז, ציות להוראות ויכולת השלמת משימות.
הטיפול מתחיל עם נטילת תרופה ממריצה לטיפול בהפרעות. אך לעולם אין די בכך, ורופאים מנסים הוספת תרופות שונות לתסמינים אחרים, עם הצלחה מוגבלת. הורים שחשים אשמה על מתן התרופות לילדים, מתחילים להתעניין בשיטת נוירופידבק.
בשנים האחרונות נוסף טיפול נוירופידבק לרשימת הטיפולים ב-ADHD. זהו טיפול חלופי המתבצע בהליך בו המטפל קורא פעילות מוחית במבדק EEG, electroencephalography, ומתאים משובים המכשירים באופן ישיר את התפקוד המוחי.
האופן בו עובד טיפול נוירופידבק
במחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Journal of Pediatrics, ילדים עם ADHD שקיבלו טיפול נוירופידבק, שיפרו במהירות גבוהה פי שניים את תסמיניהם בהשוואה לילדים עם הפרעות אלו שקיבלו אימון קוגניטיבי בלבד או שלא קיבלו טיפול כלל. שיפורים אלו עדיין במשך חצי שנה לאחר סיום הטיפול.
מחקר זה הציע שנוירופידבק הוא טיפול מבטיח ל-ADHD, ובעל השפעה מתמשכת, בניגוד לטיפולים התרופתיים הנלקחים מידי יום ומקלים את התסמינים בלבד. נוירופידבק הוא בעצם משחק וידיאו, אך בגישה זה המוח של הילד מתרגל במקום אצבעותיו. גלי המוח נמדדים באמצעות EEG ככל שהילד מעורב יותר במשחק.
כשהטיפול עובד, ילד עם ADHD רותם את גלי מוחו כראוי באמצעות למידה כיצד לשלוט בהם. התהליך ממריץ את המוטיבציה להפעיל את המוח ובמקביל לשפר את המיקוד ותשומת הלב. בנוסף, הטיפול יוצר יכולת להצליח בחיי היומיום ולהשתמש בשיטות שנלמדו, אותן הילד לומד לזכור.
יתרונות משמעותיים
הורים שנואשו מההצלחה המוגבלת של הטיפולים התרופתיים, מנסים נוירופידבק כדי לסייע לילדיהם הסובלים מהפרעות קשב וריכוז.
הטיפול נפרש על פני 25 מפגשים, ונוחל הצלחה. בהתחלה, התסמינים מחמירים מעט כשהמוח של הילד מתארגן מחדש, אך לאחר הטיפול השני או השלישי הילד מציין שמחשבותיו "שקטות" מהרגיל, והוא נהנה מהטיפול.
לאחר חודש של טיפול, ניכרת הפחתה בחרדה ותגובות משופרות יותר להוראות למשימות אותן הילד בדרך כלל אינו מעוניין להשלים, כגון הכנת שיעורי בית ומטלות משפחתיות וחברתיות.
עם השיפור בתסמינים, פסיכולוגים ממליצים להורים להפסיק את הטיפול התרופתי לילד, וצעד זה מתבצע בהדרגה עם הפחתה במינוני התרופות ל-ADHD וחרדה, תוך שמירה על יתרונות ההצלחה בטיפול נוירופידבק, כשההבדלים בהתנהגות ממשיכים להיות ניכרים.
בחלק מהמקרים, ההשפעות החיוביות של נוירופידבק עדיין ממשיכות להשפיע גם שנה וחצי לאחר סיום הטיפול. החיים בבית משתפרים באופן משמעותי עם הטיפול, כשרמות חוסר הארגון והקשב עדיין מהווים מעט אתגרים בבית הספר.
עדויות אנדוקטיות של הורים וילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, שנחלו הצלחה בעקבות טיפול נוירופידבק, עשויות להספיק על מנת להמריץ משפחות לנסות טיפול זה. ADHD אינו ניתן לריפוי, אך מספר מומחים סבורים שהטיפול נראה מבטיח בשיפור התסמינים לטווח הארוך.