בישראל ישנם לא מעט ילדים ובני נוער אשר מגיעים ממשפחות הרוסות. בין אם מדובר במצוקה בשל דאגה לרווחתו הנפשית, גופנית או החינוכית של הילד, המדינה ראתה לנכון כי השארתו בחיק משפחתו הביולוגית – לפחות בשלב נקודתי זה – אינו לטובתו של הילד.
כדי לשלב את הילד או בן הנוער במסגרת מיטיבה, הוא נמסר לידי משפחת אומנה, אשר שם יוכל להשתלב עם בני המשפחה וליהנות מרווחה גבוהה יותר, במסגרת מגוננת יותר, למשך תקופה מסוימת.
מהי משפחת אומנה ומי יכול להתאים לכך?
משפחת אומנה הינה משפחה אשר מקבלת, לתקופת זמן מוגבלת, נער או ילד מבית הרוס אשר השארתו בו מלווה בחשש לרווחתו. משפחת האומנה מתפקדת כמסגרת משפחתית זמנית לאותו הנער או הילד, דואגת לרווחתו, מסגרת לימודית הולמת, חיי חברה, כאילו היה בן משפחה לכל דבר.
ישנם שני סוגי משפחות אומנה:
לטווח הקצר
תקופה של מספר ימים ועד חודשים בודדים, ולרוב מדובר בסידור זמני כאשר מדובר בנער או ילד בתהליכי אימוץ, או במצבי חירום דחופים. משפחת האומנה מתפקדת למעשה כסוג של הכנה לשלב הבא, בין אם מדובר באימוץ או פתרון אחר, וכמובן דואגת לצרכיו של הילד תוך שהיא מהווה לו משענת לדאגותיו, חששותיו והצרכים השונים אשר עלולים להיות לו.
לטווח הארוך
משפחת אומנה כזו יכולה לטפל בנער או ילד למשך שנים ארוכות, למעשה גם עד הגיעו לגיל 18. זאת למעט ילדים או נערים עם צרכים מיוחדים, אשר במקרים כאלו תקופת הזמן אינה מוגבלת בגיל.
בתקופה זו, המתבגר משתלב במשפחה כבן משפחה, וזו דואגת לצרכיו השונים, רווחתו והתפתחותו. לרוב נהוג לקיים קשר בין המשפחה הביולוגית לבין הילד במשפחת האומנה, על מנת לשמר את זהותו של הילד.
בנוסף לכך, ישנה גם את האופציה למשפחת אומנה יומית. בסידור זה, מגיע הילד אל משפחת האומנה ושוהה עמה לאורך היום, ובערב הוא שב אל משפחתו הביולוגית וישן שם.
החוק מגדיר באופן מדויק מי מתאים להיות מועמד למשפחת אומנה, ומפרט פרטים כגון גיל ההורים (עד 55), מצבם הבריאותי, היעדר רישום פלילי, מצב כלכלי, המלצות נדרשות, מקום מגורים ראוי לשמש משפחת אומנה, וכדומה. לאורך תקופת האומנה, זוכה המשפחה לליווי מקצועי לרבות טיפולים שונים לילד (שיעורי עזר, חונכות, טיפול פסיכולוגי, ועוד).
השפעות שונות של משפחת האומנה על התפתחות הילד
כאשר ילד נמצא מתאים למשפחת אומנה, זאת לרוב מאחר וישנו סיכון מסוים בהשארתו במסגרת הבית הביולוגי שלו. למשל, התעללות בצורות שונות. במצבים אלו, מוצא הילד מהמסגרת בה הוא חי עד כה, והוא מועבר לידי משפחה אשר נבחנה על ידי המדינה ונמצאה ראויה לשמש כמשפחת אומנה, בין אם לתקופה קצרה או ארוכה.
כל הוצאה מבית של נער או ילד אינם תהליך פשוט, והוא מלווה בכאבים וקשיים נפשיים שונים. גם במקרים אשר בהם חווה הילד התעללות מצד בני משפחתו, אין זה אומר שההוצאה מהאזור המוכר והידוע לו הינו דבר פשוט עבורו. המערכת עצמה, אינה תמיד יודעת לטפל באופן מיטבי בילדים אלו, ועל כן הפונקציה של משפחת אומנה הינה חשובה ביותר, ומיטיבה עם הנוער הנפגע בצורה איכותית ואישית יותר מכל תפקודה של מערכת בירוקרטית – יעילה ככל שתהיה.
משפחת האומנה זוכה לתמיכה מהמדינה, בתצורת ליווי על ידי בעלי מקצוע שונים, תמיכה כלכלית והחזרי הוצאות, הטבות בשל היעדרות ממקום העבודה, ועוד. באופן זה, משפחת האומנה יכולה להציע לילד מסגרת תומכת גם במובנים הכלכליים, שיעורי עזר, תמיכה נפשית וליווי פסיכולוגי במידת הצורך, ועוד.
משפחת האומנה, אם כן, נועדה כפונקציה המאפשרת לנער או הילד לגדול באופן מיטבי יותר מאשר בקרב משפחתו הביולוגית, ובכך להקל על התמודדותו של הנער או הילד עם מצבו. לעיתים משפחות האומנה משמשות כגשר בין הסיטואציה היומיומית הקשה אותה חווה הילד ועד למסגרת קבועה יותר – בין אם אימוץ או מסגרת אחרת.
גם במצב זה, תפקידה של משפחת האומנה הוא להקל על הילד במעבר הלא פשוט הזה בחייו, לנסות ולייצר עבורו מסגרת יציבה ומיטיבה, ולאפשר לו להתמודד עם הקשיים אותם הוא חווה. לעיתים, משפחות אומנה אלו הופכות לארוכות טווח, אך גם אם לא – לרוב נחשב התהליך למיטיב ומקל על הילדים, במיוחד מבחינה נפשית.