נגיף הפוליו, או מחלת הפוליו מוכרים יותר בקרב הציבור הרחב בתור האחראיים למחלה בשם "שיתוק ילדים". הנגיף עלה לכותרות בשנה האחרונה לאחר ששרידים שלו נמצאו במי הביוב של ערים שונות בדרום הארץ ולאחר מכן הנגיף התפשט למדינה כולה.
הימצאותו של הנגיף במי הביוב התפרשה על ידי משרד הבריאות כהתפרצות, והוחלט לבצע חיסונים קולקטיביים לילדים על ידי נגיף מוחלש- החלטה שעוררה סערה ציבורית ותקשורתית במדינה. להרחבה בנושא: חיסונים – בעד ונגד.
בכדי להבין את החלטת משרד הבריאות חשוב להבין ולהכיר את הנגיף ואת הנזק לו הוא גורם בגוף.
מהו נגיף הפוליו? כיצד ניתן להידבק בו ולמה הוא גורם?
פוליו הוא למעשה וירוס שאחד האתרים אותם הוא תוקף בגוף הוא מערכת העצבים.
הנגיף מועבר מאדם לאדם על ידי מחזור "צואה-פה". הדבר נשמע מוזר לאנשים רבים אולם הוירוס מתרבה במערכת העיכול שלנו ומופרש בצואה, משם הוא מגיע למערכת הביוב ולכן שם הוא נמצא גם בארץ. ישנם מקומות בעולם בהם ההיגיינה איננה טובה ומי ביוב מתערבבים עם מי שתיה או שמי קולחין משמשים להשקייה של גידולים ושדות וכך למעשה מועבר הנגיף מאדם לאדם.
בארץ ההעברה היא בעיקר בין ילדים שמכניסים ידיים מלוכלכות לפה ועל ידי הורים אשר אינם רוחצים ידיים לאחר החלפה של טיטול לתינוקם.
ב-90% ממקרי ההדבקה, ההדבקה בנגיף היא חסרת כל סימפטומים והגוף נפטר מהנגיף מבלי שנרגיש שנדבקנו בכלל. חלק קטן מההדבקות בא לידי ביטוי כמו צינון קל ואנשים שנדבקו לרוב מרגישים חולשה של מספר ימים, עם או בלי עליית חום קלה ומעט נזלת.
יחד עם זאת, ב-1% ממקרי ההדבקה הנגיף מגיע, דרך זרם הדם למערכת העצבים המרכזית, שם הוא מדביק תאי עצב הנמצאים בדרך כלל באזור הקרן הקדמית של חוט השדרה. אזור זה בחוט השדרה מכיל את הגרעינים של תאי העצב האחראיים לתנועה הרצונית.
אנשים שבהם נגיף הפוליו חדר לאזורים אלו במערכת העצבים המרכזית, יסבלו מסתמינים של שיתוק רפה. שיתוק זה בא לידי ביטוי לרוב בגפיים התחתונות בצורה שאינה סימטרית- רגל אחת תהייה משותקת והשנייה לא. השיתוק יכול להיות חולף או תמידי, כאשר במקרים של שיתוק תמידי הגפה המשותקת נעשית מדולדלת ומנוונת עם הזמן.
במקרים נדירים יותר השיתוק הוא בגפיים העליונות או בשרירי הנשימה. במצב של שיתוק שרירי הנשימה מדובר בסכנת חיים ואנשים שנדבקו בצורה זו של הנגיף כילדים בשנות ה-50 של המאה הקודמת, נאלצו לחיות בתוך ריאת ברזל שתפקדה כמו שריר נשימה עבורם.
טיפול ומניעה
היות ומדובר במחולל מחלה שהוא וירוס, אין לנו טיפול כנגדו כפי שאין נגד וירוסים אחרים.
פריצת הדרך בנושא פוליו הגיעה לעולם לאחר פיתוח החיסון הראשון בשנות ה-50 של המאה הקודמת. עד להמצאת החיסון מחלת הפוליו עוררה פחד רב בקרב הורים לילדים צעירים שכן המחלה גרמה לשיתוק ונכות לילדים רבים בעולם ובארץ ישראל.
החיסון הראשון שהוכנס לשימוש נקרא IPV והוא חיסון המכיל נגיף מתה ניתן בזריקה. עם השניםפ הבחינו כי חיסון זה אינו מקנה עמידות בפני הדבקה דרך מערכת העיכול ואינו יעיל כנגד זנים עמידים יורת של הנגיף. לאחר מספר שנים הומצא חיסון על ידי נגיף מוחלש (OPV) שניתן דרך הפה בצורה של טיפות.
החיסון החי מוחלש מקנה הגנה כנגד וירוסים עמידים יותר והוא בעל אפקט מגן כפול היות והוא יוצר נוגדנים גם במערכת העיכול (דבר אותו החיסון המומת לא עושה) ואף מפיץ את החיסוניות הלאה כפי שהנגיף מופץ דרך מערכת הביוב.
החיסון החי מוחלש יכול לגרום להתפרצות של מחלת הפוליו, במיוחד בקרב ילדים בעלי ליקוי במערכת החיסון. מתן של חיסון מומת לפני מתן החיסון החי מוחלש הופך את הסיכוי להדבקה על ידי החיסון לאפסי