אנטיביוטיקה נחוצה ויכולה להציל חיים, אך שימוש מוגזם או שגוי בה עלול להוביל לבעיות בריאותיות אחרות. אנטיביוטיקה שנקבעת לילדים לטיפול במחלות ויראליות, ולא חיידקיות, אינה יעילה ועלולה לגרום לשינויים לכל החיים בתכולת החיידקים במעיים, חילוף חומרים ומערכת החיסון.
מאמר זה מסביר מתי אנטיביוטיקה מתאימה, ומלמד שיטות להפחתת הצורך בה על מנת להגן על בריאות הילדים בהווה ובעתיד.
אנטיביוטיקה: תרופה נפוצה ביותר לילדים
אחד מתוך חמישה טיפולים בילדים מוביל למרשם אנטיביוטיקה. למרבה הצער, שימוש יתר באנטיביוטיקה מתחיל בגילאים צעירים. כארבעים אחוזים מהנשים מקבלות אנטיביוטיקה במהלך הלידה, בזמן בו התינוקות רוכשים את החיידקים החיוניים. זהו מנהג היסטורי שנועד להגן על התינוק מפני זיהומים אם לאם הייתה זיבה, אך כיום המנהג הפך לקבוע, ללא קשר לנוכחות מחלת מין אצל האם.
העלייה העולמית בהתנגדות לאנטיביוטיקה מפחידה את עולם הרפואה. חיידקים פתוגניים הופכים להיות עמידים לאנטיביוטיקה, וחיידקים מסוכנים אפשריים, אשר חסינים מפני התרופה, עלולים להתפתח לחיידקים מסוכנים יותר, היות ולא קיימת תרופה.
הפחתת השימוש באנטיביוטיקה – למרבה המזל, חלק מהרופאים מפחיתים את השימוש בתרופה זו וכיום רושמים אותה רק כאשר היא נחוצה בהחלט. יחד עם זאת, כהורים, עליכם להקפיד על זהירות כאשר אנטיביוטיקה נקבעת לילדיכם.
מחלות ילדות רבות אינן מצריכות שימוש באנטיביוטיקה
כגון הצטננות, דלקות אוזניים וכאבי גרון. אנטיביוטיקה הורגת חיידקים, לא וירוסים. אך רופאים רבים רושמים אותה למחלות ילדות ויראליות, למרות שלאנטיביוטיקה אין כל השפעה.
שתי הסיבות הנפוצות ביותר למרשם אנטיביוטי לילדים הן זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, וזיהומים באוזן, מתוכם 60-73% מוערכים כוויראליים, למרות שרוב כאבי הגרון נגרמים כתוצאה מווירוסים.
מתי אנטיביוטיקה מתאימה לילדים?
כשחוקרים השוו טיפול אנטיביוטי מיידי לגישת טיפול של "להמתין ולראות", לא נמצא שיפור בכאב הקשור לדלקות אוזניים בביקורי מעקב, ולא נמצא הבדל בין הפרעות באוזן או הישנות התסמינים. ממצאים אלו מובילים לתהייה האם אנטיביוטיקה מסייעת בכלל במקרים אלו.
התרופה הייתה שימושית ביותר בקרב ילדים מתחת לגיל שנתיים עם דלקות אוזניים מלוות בנוזלים. אך ברוב המקרים האחרים, שיטת ההמתנה הייתה הטובה ביותר. במקרים מסוימים, הדלקת עשויה להיגרם כתוצאה מאלרגיות או רגישויות למזון, במיוחד למוצרי חלב. באופן אירוני, טיפול במקרים אלו עם אנטיביוטיקה עשוי לשנות את חיידקי המעיים ולהגביר את הרגישות למזון.
כאב גרון אינו צריך להיות מטופל עם אנטיביוטיקה
בקרב ילדים מתחת לגיל חמש, 95% מכאבי הגרון הם ויראליים. בקרב ילדים גדולים יותר, בגילאי חמש עד 16, שבעים אחוזים מכאבי הגרון הם נגיפיים. עשרים אחוזים בלבד מכאבי הגרון נגרמים כתוצאה מזיהום חיידקי.
רוב החיידקים המובילים לכאבי גרון הם קבוצת סטרפטוקוקוס, אך עד שלושים אחוזים מהאנשים הבריאים נושאים חיידק זה ללא בעיות. רוב כאבי הגרון נפתרים מעצמם ואינם מהווים בעיות רציניות.
הקלות הבלתי נסבלת של השימוש באנטיביוטיקה
שימוש יתר בתרופה זו מוביל להשלכות ארוכות טווח על בריאות הילדים. התרופה נספגת במעיים וחודרת למחזור הדם, שם היא עוברת אל כל האיברים והרקמות, והורסת חיידקים בכל מקום אליו היא מגיעה. אנטיביוטיקה בשימוש נרחב היא רוצח מיומן במיוחד, המכוון למגוון נרחב של חיידקים, כולל חיידקים מועילים רבים. כפי שניתן לראות, אנטיביוטיקה אינה טיפול מדויק ביותר.
עולם הרפואה לומד מדי יום עובדות חדשות לגבי המיקרוביום האנושי, המפריד בין התאים בגוף. שבעים אחוזים מהמערכת החיסונית שוכנת במעיים, ולכן יש להבין כיצד להגן עליה.