ילד המפגין מספר תסמינים שנראים כמו הפרעת קשב וריכוז (ADHD), עשוי למעשה לסבול מבעיה אחרת, ולכן יש לקבל אבחון רפואי מדויק. לא קיימת בדיקה פרטנית או מוחלטת ל-ADHD, והאבחון הוא תהליך הכרוך במספר צעדים ומעורב באיסוף מידע מקיף ממקורות מרובים.
ההורים, הילד, המורים ומטפלים אחרים צריכים להיות מעורבים בהערכת התנהגות הילד. הרופא ישאל אף לגבי תסמיני הילד, מתי התחילו, וכיצד משפיעה התנהגותו על שאר בני המשפחה.
רופאים מאבחנים ADHD בילדים לאחר שהילד הוכיח קיום שישה או יותר מהתסמינים הפרטניים של חוסר תשומת לב או היפראקטיביות, באופן קבוע, למשך למעלה מחצי שנה, והתנהגות הילד מושווית להתנהגות ילדים אחרים בני אותו גיל. הרופא מבצע אף בדיקה גופנית, בודק את ההיסטוריה הרפואית ולעיתים מבצע גם סריקת מוח פולשנית.
קביעת נוכחות ADHD
רופא הילדים יכול לקבוע אם הילד סובל מהפרעות קשב וריכוז בהתאם להנחיות אבחון תקניות, והמצב עשוי להיות מאובחן בקרב ילדים בגילאי ארבע עד 18, אך התסמינים צריכים להתחיל לפני גיל 12.
קביעת נוכחות ADHD היא תהליך מורכב ביותר בקרב ילדים מתחת לגיל חמש, היות וילדים רבים בגיל הרך מפגינים חלק מתסמיני הפרעות אלו במצבים שונים. בנוסף, ילדים משתנים בקצב גבוה במהלך גילאי הגן.
שלושה סוגי ADHD בילדים
רופאים עשויים לסווג את התסמינים כשייכים לסוגים הבאים של ADHD:
שילוב הפרעות קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות. ילדים עם סוג זה של ADHD מפגיני את כל שלושת התסמינים, וזוהי הצורה הנפוצה ביותר של הפרעות קשב וריכוז.
היפראקטיביות ואימפולסיביות. ילדים מפגינים התנהגות זו, אך לרוב אינם מפגינים תסמיני חוסר תשומת לב.
הפרעות קשב. בעבר נקראה הפרעה זו הפרעת קשב וריכוז (ADD). ילדים אלו אינם פעילים יתר על המידה, אינם מפריעים בכיתה או לפעילויות אחרות, כך שתסמיניהם אינם נקבעים כהפרעות קשב וריכוז.
היות והתסמינים עשויים להשתנות עם הזמן, גם המצגת שלהם עשויה להשתנות עם הזמן.
אבחון בהתאם לתסמינים
ההחלטה אם הילד סובל מ-ADHD היא תהליך בן מספר שלבים, המצריך שלילת בעיות רבות אחרות, כגון חרדה, דיכאון וסוגים מסוימים של ליקויי למידה, המתבטאים בתסמינים זהים. האבחון מתבצע על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, כגון פסיכולוג או פסיכיאטר. איש מקצוע זה צריך אף לקבוע אם הילד סובל ממצב אחר שיכול להסביר טוב יותר את התסמינים.
מומחי הבריאות פועלים בהתאם להנחיות הנקבעות על ידי המדריך הסטטיסטי של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית, מהדורה חמישית, על מנת לסייע באבחון ADHD. תקן אבחון זה מסייע להבטחת אבחון ראוי ל-ADHD, וקביעת הטיפול המדויק.
הקריטריונים לאבחון ADHD
רופאים מיומנים יכולים לאבחן או לטפל ב-ADHD בהתאם לקריטריונים של מתכונת קבועה המתבטאת בחוסר תשומת לב, היפראקטיביות ואימפולסיביות המפריעים לתפקוד:
חוסר קשב
שישה או יותר תסמיני חוסר תשומת לב בקרב ילדים עד גיל 16, או חמישה או יותר תסמינים בקרב מתבגרים בגילאי 17 ומעלה. תסמיני חוסר תשומת הלב נוכחים במשך חצי שנה לפחות, ואינם מתאימים לשלב ההתפתחותי. תסמיני חוסר קשב כוללים:
- חוסר יכולת להעניק את תשומת הלב הדרושה לפרטים, וביצוע טעויות רשלניות בלימודים או בפעילויות אחרות כגון בבית או במשחקים.
- הילד נראה לא קשוב כשמדברים אליו ישירות.
- לעיתים קרובות הוא אינו עוקב אחר הוראות ומתקשה לסיים שיעורי בית, מטלות או חובות. הוא מאבד מיקוד.
- מתקה בארגון מטלות ופעילויות לעיתים קרובות.
- מאבד דברים הדרושים למשימות ופעילויות כגון חומרי לימודים, עפרונות, ספרים, כלים, ארנקים, מפתחות, ניירת, משקפיים או טלפונים ניידים.
- דעתו מוסחת בקלות לעיתים קרובות.
- הוא נראה חולמני ושכחן בפעילויות יומיומיות.
היפראקטיביות ואימפולסיביות
שישה או יותר תסמיני אימפולסיביות והיפראקטיביות בקרב ילדים עד גיל 16, או חמישה או יותר בקרב מתבגרים בגילאי 17 ומעלה. תסמינים אלו נוכחים במשך חצי שנה לפחות, במידה המשבשת באופן משמעותי את רמת ההתפתחות של הילד. תסמינים אלו כוללים:
- התעסקות תכופה בידיים, ברגליים, בחפצים שונים או התפתלות בכיסא.
- ריצה או טיפוס במצבים בלתי הולמים, המתאפיינים כחוסר מנוחה.
- חוסר יכולת להשתתף בפעילויות פנאי שקטות.
- התנהגות שנראית לרוב כאילו הילד "מונע" על ידי כוח חיצוני.
- דיבור מוגזם תכוף.
- פליטת תשובה לפני שהשאלה הושלמה.
- קושי להמתין לתורו.
- קטיעת דברי אחרים או פלישה לשיחות.
מספר תסמיני קשב או היפראקטיביות ואימפולסיביות נוכחים לפני גיל 12, וכוללים:
נוכחות התסמינים במספר מצבים. כגון בבית, בבית הספר, עם חברים, עם קרובי משפחה או בפעילויות אחרות.
ראיות ברורות להפרעת התסמינים. כגון פגיעה באיכות החיים החברתיים או בהתנהלות בבית הספר.
תסמינים שאינם מוסברים טוב יותר על ידי הפרעה נפשית אחרת. כגון הפרעת מצב רוח, הפרעת חרדה, הפרעה דיסוציאטיבית או הפרעת אישיות.
על שלבי האבחון ומידע על המבחנים השונים לחצו כאן