ילדים הסובלים מבעיות בריאותיות חווים אתגרים בלימודים. ילדים החולים במחלות כרוניות, זקוקים לכל הסיוע שהם יכולים לקבל, כולל העברת חלק משמעותי מהלימודים למסגרת הבית.
תכנית שלבים, בפיקוח ובמימון של משרד החינוך, נועדה להקל עליהם. התכנית הזו היא בעלת פוטנציאל משמעותי מאד לשילובם התקין של הילדים החולים בחברה. אבל האם באמת הכל כאן ורוד? זו כבר שאלה אחרת.
תכנית שלבים: להקל על ילדים חולים במחלות כרוניות
תכנית שלבים היא תכנית חינוכית-פדגוגית מערכתית המיועדת לשמור על שגרת הלימודים אצל ילדים החולים במחלות כרוניות או ממושכות ונעדרים יותר מארבעה שבועות, ילדים הסובלים מבעיות אחרות הגורמות להם להיות מרותקים לביתם למשך שלושה שבועות ברצף, באישור רופא או פסיכיאטר, או ילדים שנעדרים מהלימודים לסירוגין במשך יותר ממחצית מערכת השעות.
מחלות אלו כוללות סרטן, מחלות ניווניות, הפרעות פסיכיאטריות חמורות או בעיות התפתחות המשפיעות על יכולת התפקוד שלהם. מורי התכנית מגיעים לבתי התלמידים כדי להעביר להם שם את החומר הלימודי, לסייע במטלות ובעיקר להדביק את הפיגור של התלמיד שסביר להניח שנוצר עקב השהות הארוכה שלו בבית.
בחלק מהמקרים, כאשר מתאפשר זאת, מתבצע הלימוד בחלקו באמצעות מערכת של למידה מרחוק. כמו כן נבנה לכל תלמיד "קמפוס וירטואלי" – סביבת למידה המאפשרת תקשורת בין המורה לתלמיד, סביבה עצמאית ללמידה ופעילויות שונות בתחומי ההעשרה והפנאי.
שירות ייחודי לישראל בלבד
התכנית מיועדים לילדים החל מגן חובה ועד כיתה י"ב, וההערכות הן שכחמשת אלפים ילדים משתתפים כיום בתכנית. זהו שירות ייחודי יחסית שאינו קיים במדינות רבות ברחבי העולם. במסגרת התכנית מתאימים לכל אחד מהתלמידים תכנית אישית, וזאת על ידי צוות המורים המהווה חלק מהתכנית בשילוב עם מורי בית הספר אליו משתייך התלמיד.
המטרה היא להרכיב תכנית לימודים אידאלית הלוקחת בחשבון את השיעורים המועברים בבית הספר, מצב התלמיד הנוכחי בהשוואה למצב טרם המחלה, האפשרויות מבחינת כוח האדם וכן הלאה.
בחלק מהמקרים מקבלים התלמידים סיוע בתחומים אחרים הנוגעים לחינוך או אפילו להיבטים אחרים הנוגעים לחייהם: טיפולים בתחום הפרא-רפואי לדוגמא. המטרה של כל אלה מבורכת ומאפשרת לשמור על שגרת הלימודים בבית, פחות או יותר, כך שעם החזרה של התלמיד לספסל הלימודים הוא לא יהיה מאחור בהשוואה לבני כיתתו.
תכנית שלבים, חברת קדימה מדע ומשרד החינוך
תכנית שלבים מבוצעת בפועל על ידי חברת "קדימה-מדע", ועל כך נמתחו לא מעט ביקורות. בתחילת שנת 2017 הכריזו המורים המהווים חלק מהתכנית על סכסוך עבודה ו"משבר" של ממש . זאת בעקבות תנאי שכר ירודים, אי תשלום חופשות, חוסר התחשבות בוותק, בניסיון או בהכשרה האקדמית מבחינת קביעת השכר או חוסר הידיעה האם הם יהיו חלק מהתכנית.
משרד החינוך הבהיר בנסיבות שונות על חוסר רצון להתערב במה שמוגדר כיחסי עבודה בין הזכיינית שנבחרה לבין עובדיה. בפברואר 2017 הוגשה תביעה ייצוגית כנגד חברת קדימה-מדע בגין חשיפת פרטים חסויים של כ-1,500 תלמידים. צעד זה מהווה פגיעה בפרטיות הילדים ונחשב אף לחריגה מהתנאים המוגדרים של המכרז.
סכום התביעה האסטרונומי עמד על 75 מיליון שקלים. במהלך השנים נשמעו טענות נוספות על התכנית. כך למשל היו שהצביעו על כך שהתכנית "מפספסת" תלמידים שהיו יכולים להשתייך אליה כמו גם על זמינות נמוכה של מורים בחלק מהמקומות.