המרכז להתפתחות הילד

משרד הבריאות אישר: ילדים עם אוטיזם קשה יוכלו להשתמש בשמן קנאביס רפואי

על רקע הלגליזציה ההולכת ומתקרבת והגידול בשימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, יצא משרד הבריאות בהודעה חשובה. על פי משרד הבריאות אישר: ילדים עם אוטיזם קשה יוכלו להשתמש בשמן קנאביס רפואיהידיעה, ילדים שמאובחנים באוטיזם קשה יורשו להשתמש בשמן קנאביס למטרות רפואיות. השאלה היא – מי יממן את הוצאות הטיפול היקרות.

תקדים: הוועדה אישרה את השימוש בקנאביס רפואי

על פי משרד הבריאות "קנביס הוא חומר המוגדר כ-'סם מסוכן'". אך באותה נשימה, בוצעו מחקרים רבים אשר מעידים על אפקט חיובי עקב השימוש בו, לחולים במגוון רחב של מצבים רפואיים. גם אנשים המאובחנים על הקשת האוטיסטית יכולים להפיק תועלת עצומה מהשימוש בשמן המופק מקנאביס. יש לציין כי משרד הבריאות מתיר שימוש בקנאביס רפואי רק כאשר הסבירות לתועלת גבוהה מאוד, בהמלצה של רופא מטפל ובתנאי שהתכשיר ייוצר בפיקוח ברמה גבוהה ביותר. לאחרונה נוצר תקדים כאשר וועדה של משרד הבריאות בהרכב של בכירי הרופאים בתחום החליטה לאשר ולאפשר טיפול בילדים עם אוטיזם, באמצעות קנאביס רפואי. מול עיני הוועדה עמדו מחקרים שגילו כי השיפור בהתנהגות והפחתה בקשיים של הילדים היו עצומים. התוצאות היו מובהקות והראו כי שמן הקאנביס מביא לפריצת דרך, לא פחות.

כיצד הקנאביס הרפואי משפיע? ואיך משתמשים בו?

ידוע כיום כי במריחואנה פועלים במקביל הרבה מאוד מרכיבים פעילים. על מנת להשיג השפעה רצויה, על יצרני השמן לדעת למצות את המרכיבים המתאימים, מבלי להשאיר את המרכיבים שהשפעתם איננה רצויה. עד כה, מדובר בפתרון שאושר הן לטיפול במצבים רפואיים והן לטיפול במצבים רגשיים או נפשיים. לדוגמא, הטיפול מסייע לחולי אפילפסיה, למטופלים בהקרנות או כימותרפיה, לסובלים ממחלות ניווניות שונות וכן לאנשים שמגלים התפרצויות פסיכוטיות או סובלים מטראומות נפשיות. בעקבות מחקרים שמצאו כי ילדים בעלי אוטיזם קשה לא תמיד מגיבים היטב לתרופות מקובלות, נוסה גם טיפול חלופי בשמן הקנאביס. התוצאות הברורות הובילו את משרד הבריאות למהפך שהוא, ככל הנראה, ראשון מסוגו בעולם. על מנת לצרוך שמן קנאביס יש לנער היטב את הבקבוקון על מנת לנטרל משקעים אפשריים. את הכמות הרצויה יש להניח מתחת ללשון משום שכך הספיגה היא הטובה ביותר. לא מומלץ לערבב את השמן עם אוכל או משקה, שכן יעילותו רק תרד.

הכיוון טוב, אבל לא מספיק

את שמן הקנאביס מפיקים מהצמח ועל מנת להשתמש בו נהוג למהול אותו בשמן צמחי כגון שמן זית, על מנת לשפר את הספיגה. חשוב להתאים בין סוג השמן שבו משתמשים לבין התסמינים וחשוב להקפיד כי מקור השמן הוא יצרן ומשווק בעל כל האישורים.
הורים לילדים בעלי אוטיזם קשה וכן פעילים חברתיים בתחום מספרים כי הצעד הזה בהחלט חיובי ובהחלט במקום. יחד עם זאת, הושמעו גם ביקורות ואף הצעות לשיפור. לדוגמא, בשלב זה, עדיין נוטים הרופאים להמליץ על טיפול בתרופות בעלות השפעות לוואי קשות, שמיועדות במקור להפרעות פסיכיאטריות. רק כאשר טיפולים אלה מביאים לתופעות לוואי או שלא מועילים כלל לשיפור התפקוד באוטיזם, מובא בחשבון הטיפול בשמן קנאביס. מקווים כי משרד הבריאות ימשיך עם הרפורמה ויגלה יתר גמישות ואפשרות להציע את הטיפול הזה בשלב יותר מוקדם.

דבר נוסף שעליו הצביעו כמה רופאים – מחיר הטיפול. מכיוון שהטיפול החדש נמצא יעיל מאוד, ראוי כי הוא יוכר ויוכנס לסל הבריאות. בשלב זה, הדבר טרם נעשה והמשמעות ברורה. מדובר בטיפול יעיל אך יקר. במידה וניתן יהיה לקבל אותו תחת סל הבריאות, הרבה יותר ילדים יוכלו לקבל אותו מבלי לוותר על דברים אחרים.

מקורות:
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/medical-marijuana-faq
https://www.health.gov.il/UnitsOffice/HD/cannabis/Pages/default.aspx

אולי יעניין אותך גם:

התמודדות עם עומס רגשי בילדים אוטיסטים

תסמונת אספרגר – כיצד מאבחנים ואיך מטפלים?

Exit mobile version