הורים עושים כל שביכולתם כדי לספק סביבה טובה ובריאה לילדיהם. אך לעתים, אפילו עם מיטב המאמצים, הילדים עשויים לסבול מחוסרים תזונתיים. חשוב שההורים יימנעו מהאשמה עצמית, וילמדו על ערכי התזונה הבריאה לילדים.
אף הורה אינו מושלם, אך למען הילדים, יש להבין מהם השינויים התזונתיים הדרושים על מנת לשפר את בריאות הילדים.
רוב הסימנים הבאים מתויגים כ"גנטיים" אך מומחים מאמינים שלמרות שילדים נולדים עם נטיות גנטיות מסוימות, התזונה לאורך כל החיים קובעת את ההתמודדות עם מצבים בריאותיים רבים, גם אם הם מולדים. מאמר זה סוקר את עשרת הסימנים המעידים על חוסרים תזונתיים בקרב ילדים, ואיך תלמדו את הילדים לאכול טוב יותר.
מדוע חומצות אמינו כה חשובות?
ובכן, המוח משתמש בחומצות אמינו ליצירת נוירוטרנסמיטרים האחראים על תפקוד תקין של סרוטונין ושחרור אנדורפינים. איזון ראוי של נוירוטרנסמיטרים אלו מסייע לשמירת תחושות שמחה ורגיעה במקום דיכאון וחרדה.
התזונה החיונית לבריאות המוחית של ילדים, מכילה כמות טובה של חלבון מלא חשובה לתיקון חוסר תזונתי זה. המטרה היא לאכול רכיבי חלבון המגיעים מהחי, ובמקרים מסוימים להשלים ישירות את התזונה עם חומצות אמינו פרטניות על מנת לסייע לתמיכה בגוף.
סימן לחוסרים תזונתיים בילדים: היפראקטיביות
הפרעה זו קשורה ליכולת המוח לעבד מידע ובמקביל לשמור על רגיעה. ילדים עם היפראקטיביות נוטים לסבול מנוכחות חיידקים שליליים במערכת העיכול. מצב זה עשוי להקשות על הגוף לספוג חומרים מזינים שונים. חלק מהרופאים ממליצים על הסרת מזונות מעובדים מהתזונה, בשילוב עם הסרת מזונות המכילים צבעי מזון על מנת לסייע בלחימה בהיפראקטיביות.
רופאים אחרים ממליצים על הוספת מספר טיפולים טבעיים לשיפור העיכול, כגון צריכת פרוביוטיקה טבעית כמקור טוב לריפוי הבטן.
ילדים עם חוסרים תזונתיים סובלים מבעיות דיבור
בעיות שפה ודיבור עשויות להיות קשורות לליקוי בוויטמין B12. אין לתת לילד תוסף זה באופן שרירותי, אלא אם כן הוא נבדק תחילה על ידי רופא שקבע את המחסור בוויטמין.
אך הגברת מזונות טבעיים המכילים ויטמין B12 היא חלופה טובה. מזונות עשירים בוויטמין זה הם בשר בקר, עוף, דגים וביצים.
נושא כואב: צפיפות שיניים
הקשר בין צפיפות שיניים וחוסרים תזונתיים ידוע היטב בעולם הרפואה. מדענים מצאו שאפילו תאומים שאכלו מאכלים שונים, פיתחו רווחים שונים בשיניים, בהתאם למאכלים אותם אכלו. אימהות נוטות להאכיל לעתים את ילדיהן בממתקים שלדעתם הם יותר בריאים, אך כל המזונות המעובדים והמלאים בסוכרים, מזיקים לילדים.
בנוסף, אם האם לא הקפידה על תזונה בריאה במהלך ההיריון, הילד נמצא בסיכון לפתח בעיות שיניים. ילדים שאוכלים תזונה בריאה מלאה בשומנים בריאים, חלבונים מלאים של בעלי חיים ופחמימות בריאות, נהנים משיניים בריאות.
דיכאון וחרדה – מצבים אלו מתחילים במוח, ועלולים להתרחש כתוצאה מליקויים תזונתיים. חלבון, למשל, מכיל חומצות אמינו. רוב מקורות החלבון הצמחיים מכילים מספר שאינו שלם של חומצות אמינו. חלבון ממזונות מהחי נוטים יותר להכיל את כל חומצות האמינו ונספגים בקלות רבה יותר על ידי הגוף.
הצטננויות ושפעת תכופות – ילדים נוטים להיות חולים לעתים קרובות, אך ברגע שמשנים את תזונתם, ניתן להבחין גם בשינויים בבריאותם. ילדים נוטים להידבק במחלות מילדים אחרים, אך אם הם חולים לעתים קרובות, יש לבדוק אם הם סובלים מחוסרים תזונתיים, ולאמץ מספר גישות תזונה בריאה, שנחשבת תמיד לצעד המניעה הטוב ביותר לטיפול במחלות.
הקפדה על בריאות השיניים – חיונית למניעת חורים בשיניים, המתרחשים ברוב המקרים כתוצאה מעודף סוכר בתזונה. רופאים מצאו שילדים שסבלו מחורים בשיניים, אובחנו בעיקר עם חוסרים במינרלים, וגם חוסרים בוויטמינים מסיסים בשומן, הדרושים לספיגה והטמעת מינרלים. לעומתם, ילדים שלא סבלו מחוסרים תזונתיים, לא סבלו מחורים בשיניים.
יובש עור ושיער – מצבים אלו עשויים להיות קשורים לחוסר בוויטמינים מסיסים בשומן כגון ויטמין D, D, A ו-K2. כשמוסיפים מספר ויטמינים מסיסים בשומן באיכות גבוהה לתזונה, השיער הופך להיות מבריק והעור מתרכך. ניתן להשלים את הטיפול עם תוספי שמנים בהמלצת רופא.