הרטבת לילה היא המונח הרפואי לבעיית הרטבה. רוב הילדים מרטיבים במיטה מידי פעם, או אף מידי לילה, במהלך שנות הכשרתם לעשיית הצרכים בסיר. השליטה בתפקוד שלפוחית השתן במהלך השינה היא בדרך כלל השלב האחרון באימוני השימוש בסיר. במילים אחרות, זוהי תופעה נורמאלית בקרב ילדים, ואינה נחשבת לבעיה עד לאחר גיל שבע.
בעיית הרטבה אצל ילדים היא לעיתים קרובות פשוט תוצאת חוסר בגרות. הגיל שבו הילדים הופכים להיות מסוגלים לשלוט בשלפוחית שלהם בזמן השינה, משתנה. שליטה על השלפוחית היא תהליך מורכב הכרוך בפעולה מתואמת של השרירים, העצבים, עמוד השדרה והמוח.
במקרה זה, הבעיה נפתרת בזמן. מצד שני, היא יכולה להעיד על מצב רפואי בסיסי, כגון חסימת דרכי השתן. אם ההרטבה נמשכת מעבר לגיל שש או שבע, מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים.
קיימות שתי צורות של הרטבה: ראשונית ומשנית. בהרטבת לילה ראשונית, הילד מעולם לא הסתגל לשליטה על מתן שתן בלילה. הצורה המשנית נפוצה פחות ומתרחשת לאחר שהילד כבר יבש במהלך השינה למשך חצי שנה או יותר. הרטבה משנית עלולה להיגרם כתוצאה מלחץ פסיכולוגי, אך עשויה להיות תוצאה של מצב רפואי בסיסי המצריך אבחון.
סוד הבעיה
סודיות ההרטבה הופכת את המצב קשה יותר עבור הילדים וההורים. תשעים אחוזים מהילדים סבורים כי הם היחידים שמרטיבים במיטה, מה שגורם להם לחוש גרוע יותר.
מיטות רטובות מותירות תחושות שליליות במספר היבטים. הורים מתוסכלים מסיקים לעיתים כי הילד מרטיב במיטה מתוך עצלות. ילדים דואגים כי משהו לא בסדר איתם, במיוחד כאשר אחיהם מתגרים בהם, ופיג'מות רטובות במהלך שינה אצל חברים, יוצרות מבוכה חברתית.
עבור חלק מהילדים, הרטבה עשויה להיות חלק בלתי נמנע מתהליך ההתבגרות, אך היא אינה חייבת להיות טראומטית.
הבנת הגורמים להרטבת לילה היא הצעד הראשון להתמודדות עם בעיית ילדות נפוצה זו. לכן על הורים להיות ערים למצב הילד, ולהבין אם הבעיה היא רפואית או פסיכולוגית, ולטפל במצב בהתאם.
רוב ההורים שחוו את אותה בעיה, מעבירים אותה לילדיהם, ובכך הם יכולים לסייע לילד להבין כי הוא אינו לבד וכי הבעיה בעצם נוצרה ב"אשמת" ההורים.
טיפול בבעיית הרטבה
הנזק הפוטנציאלי של הרטבת לילה הוא לעיתים קרובות פסיכולוגי יותר מאשר רפואי וסביר שלא יפגע בהתפתחות הטבעית של הילדים. לאחר גיל שש, ילדים רבים מתחילים להיפגש במסיבות פיג'מות, וכאשר הבעיה קיימת, היא עלולה להיות מביכה ומלחיצה במיוחד. בדיוק כפי שחשוב להבין את הגורמים לבעיה, חשוב להבין מה אנו גורם לה, ואת המיתוסים מסביב. אף ילד אינו מרטיב את המיטה בכוונה, ואינו עצלן מכדי לקום לשירותים.
גרירת ההורים ממיטתם כדי להחליף את המצעים הרטובים באמצע הלילה, עלולה לתסכל הורים. בכוונה או שלא בכוונה, הם עשויים להביע את מורת רוחם כשזה קורה. אך בעוד שהתגובה מובנת, היא הופכת את המצב לגרוע יותר מבחינת הילד.
טיפול בבעיה באופן חיובי מונע בעיות לאורך זמן, ושיטות רבות מסייעות לילדים להתמודד עם המצב ולשפר אותו. דרכי ההתמודדות כוללים:
- עידוד הילד להשתין לפני השינה.
- הגבלת צריכת הנוזלים של הילד לפני השינה.
- כיסוי המזרן עם פלסטיק.
- תרגול הילד לקום ולהשתמש בשירותים כאשר הוא חש בצורך, גם מתוך שינה.
- תרגילי מתיחה לשלפוחית השתן, שמסייעים לכמות השתן אותה יכולה השלפוחית להחזיק.
- תרופות.
היות ובעיה זו משתפרת בדרך כלל בכוחות עצמה, ההורים צריכים לעודד את הילד ככל הניתן ולא להכביד עליו מעבר למצוקה אותה הוא כבר חווה ממילא. אם הבעיה גורמת לילד לחרדה או בעיות חברתיות, חשוב לטפל במצב באמצעות שיטות עצמיות או טיפול פסיכולוגי.
ראו גם: